Hondensportvereniging TIMBO Gorredijk
MENU
Hondensportvereniging TIMBO | www.hsv-timbo.nl
Copyright  2019 HSV-Timbo Alle rechten voorbehouden.

*
Winterse Gevaren
De winter kan allerlei gevaren voor de hond meebrengen. Diverse rashonden, vooral de kleintjes met een korte vacht, hebben weinig bescherming tegen de kou. Om over voldoende energie te beschikken, verbranden honden die buiten verblijven vijftig procent meer calorieŰn in de winter. Houd daar met de voeding rekening mee. Ook lopen honden de kans door antivries te worden vergiftigd en dat loopt vaak dodelijk af.


Bevriezing:
Temperaturen beneden -6░C zijn te laag voor de meeste honden. Vorst kan bevroren lichaamsdelen en onderkoeling veroorzaken. De extremiteiten zijn het vatbaarst voor bevriezing. Symptomen zijn: rillen, de roze huiddelen op de extremiteiten verliezen hun kleur of worden rood en gezwollen.


Bevroren weefsel:
Krijgt een grijswitte kleur en mag alleen zeer langzaam worden opgewarmd. Wrijf er niet over en vermijd stimulatie. Doe de hond in een lauwwarm bad en geef hem iets warms te drinken (kippenbouillon)


Antivries:
Bevat ethyleenglycol als werkzame stof. Het is een gevaar voor honden. Het smaakt namelijk zoet en minder dan 30 ml (2 eetl.) is al fataal voor een hond van 4,5 kg. Symptomen zijn neerslachtigheid, ongeco÷rdineerd gedrag, braken en toevallen. De beste soort antivries voor hondeneigenaars bevat monopropyleenglycol, dat veel veiliger is voor huisdieren en wilde dieren en heeft een langere werking. Als u zelf uw antivries ververst, zorg er dan voor dat u gemorste druppels onmiddellijk verwijdert en de rest in een gesloten container achter slot en grendel opbergt.


Strooizout:
En aanverwante chemische stoffen irriteren de voeten van uw hond. Zet een plantenspuit met water bij de deur, zodat u bij thuiskomst zijn voeten kunt afspuiten, droog de voeten onmiddellijk. Ook kunt u te voorkoming van deze irritatie een beetje vaseline tussen de kussentjes smeren, zo is er een beetje extra bescherming.