Hondensportvereniging TIMBO Gorredijk
MENU
Hondensportvereniging TIMBO | www.hsv-timbo.nl
Copyright  2019 HSV-Timbo Alle rechten voorbehouden.

*
Een Teek, wat nu?
In de zomer periode hebben we weer veel last van teken. Meest bekend is de hondenteek, die we na een wandeling in het kreupelhout aantreffen in de vacht van de hond. Met name eikenbosjes zijn berucht. De teek begint heel klein, maar zuigt zich in enkele dagen vol met bloed en vallen dan weer op de grond. Ze maken een vervelling door en zijn dan weer klaar voor een nieuw bloedmaal.

De laatste jaren wordt de Dermacentor teek af en toe in Nederland gezien. Tot voor kort kwam deze teek alleen in warmere landen voor. Deze teek is de overbrenger van de ziekte Babesiosis. Dat is een voor de hond levens-bedreigende ziekte, die de rode bloedlichaampjes vernielt.

Bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, nierbeschadiging en lusteloosheid zijn de verschijnselen hiervan.

Controleer de vacht van de hond na een wandeling door de natuur. Vindt u enkele teken, dan kunt u die het beste zo snel mogelijk verwijderen. De kans op besmetting met eventuele ziektes is dan het kleinst. Verdoof de teek niet van tevoren, maar pak hem met een pincet of een tekentang zo dicht mogelijk op de huid van de hond en trek hem met een licht draaiende beweging uit de huid. Ontsmet daarna het wondje met Betadinejodium.

In de dierenkliniek verkopen ze speciale Trix
tekentangetjes met een ‘lassosysteem’ die het
verwijderen van teken erg makkelijk maken.


Tekenbestrijding:
Als u de juiste vlooienbestrijding toepast, kunt u tevens de teken bestrijden; vraag uw dierenarts naar het juiste middel. Ook een tekenband helpt goed tegen teken.