Hondensportvereniging TIMBO Gorredijk
MENU
Hondensportvereniging TIMBO | www.hsv-timbo.nl
Copyright  2019 HSV-Timbo Alle rechten voorbehouden.

*
Bloedoor, Wat nu??
Een bloedoor is een aandoening die regelmatig, bij een dier met een bloedoor is er een zwelling van een gedeelte van het oor ontstaan. Dit komt doordat er een bloedvaatje in het oor geknapt is, waardoor er bloed gelopen is tussen de huid en het kraakbeen van de oorschelp. Als er veel bloed in het oor is gekomen, dan hangt het oor vaak af.

De zwelling in het oor is niet pijnlijk, dit in tegenstelling tot de situatie bij een abces. Het is overigens wel zo dat het bloedoor vaak veroorzaakt wordt door een ontsteking van de uitwendige gehoorgang, bijvoorbeeld door een oormijt infectie. De hond gaat dan namelijk door de jeuk schudden met de kop en krabben aan het oor, waardoor er een bloedvaatje knapt.

Als je niets doet aan een dergelijk bloedoor, zal er bindweefsel gevormd worden op de plaats waar het bloed zit. Net als bij een litteken zal dit bindweefsel gaan samentrekken, waardoor het oor zich opvouwt. Hierdoor
zal ook de oorschelp van kraakbeen zich opvouwen, wat pijnlijk is voor de hond, en waardoor de gehoorgang gedeeltelijk afgesloten kan worden. Het oor kan dan moeilijk schoongemaakt worden of behandeld worden bij een ontsteking.

De beste manier om een bloedoor te verhelpen is een operatie, soms wordt er ook geprobeerd om het bloed uit het bloedoor te zuigen. Het nadeel van deze methode is dat het oor na afzuigen vaak weer volloopt met bloed. Bij een operatie is de kans op herhaling erg klein, mits de oorontsteking goed behandeld wordt. Met een operatie wordt gewacht tot het bloedoor een dag of 8 bestaat. Dan weet je namelijk zeker dat er een bloedstolsel over het kapotte vaatje is gevormd. Bij de operatie wordt er een S-vormige snede gemaakt in de huid aan de binnenkant van de oorschelp, waarna de grote bloedstolsels verwijderd worden. Hierna worden huid en kraakbeen op elkaar gehecht met vele kleine hechtingen, zodat de lagen weer goed aan elkaar kunnen groeien.

De hechtingen kunnen na ongeveer 14 dagen verwijderd worden. Met de therapie tegen de eventueel aanwezige oorontsteking kan voor de operatie al begonnen worden en moet ook na de operatie nog worden voortgezet. Belangrijk is om te laten controleren of de oorontsteking helemaal over is, anders kan deze opnieuw de kop opsteken. De prognose van het bloedoor is gunstig, mits je de oren regelmatig controleert op een eventuele ontsteking.